Zrcadlová poleva
Také už jste podlehli mirror glaze nebo-li zrcadlové polevě? Já už před časem A vždy se při tvoření těším jaky zázrak mi vznikne Zkuste ji taky a ohromte třeba své blízké
INGREDIENCE
- Suroviny
- 100 g cukru krupice
- 50 ml vody
- 4 plátky želatiny Dr. Oetker
- 150 g bílé kvalitní čokolády (ne náhražky)
- 125 ml glukozového sirupu
- 100 ml salka (slazeného kondenzovaného mléka)
- gelová potravinová barva (např. Wilton)
- teploměr
POSTUP
Tahle zrcadlová poleva se hodí na polévání hladkých želatinových dortů, například z ovocné pěny nebo čokoládové pěny nebo na dorty potřené krémem a dobře vychlazené.
Rozlámeme čokoládu na kousky a dáme do větší nádoby. Namočíme želatinu do vody na 5 minut. Svaříme cukr a glukózu s 50 ml vody, aby se rozpustil, odstavíme z plotýnky a přidáme kondenzované mléko.
Vmícháme vyždímané plátky želatiny. Mícháme do rozpuštění a pak nalijeme na rozlámanou čokoládu. Necháme stát 5 minut. Přidáme barvivo. Pak opatrně ponorným mixérem rozmixujeme tak, aby nevznikly bubliny, mixér držíme u dna.
Měla by vzniknout pěkná sytá poleva. Polevu stále mícháme, aby se nevytvořil škraloup, dokud nedosáhne teploty 32 stupňů. Jestliže není hladká a jsou v ní bubliny, můžeme ji přecedit přes sítko. Dort postavíme na mřížku a poléváme.
Poleva nesmí být moc teplá, jinak dort rozpustí. Můžeme experimentovat a do malého množství přimíchat např. zlatou práškovou barvu. Nebo překrývat více barevných polev a rozetřít je opatrně nožem.